Waar gaat het thema over:

  1. De zorg voor een evenwichtig ruimtelijk beleid ten aanzien van wonen, werken, verzorgen, recreëren, verkeer en natuur.
  1. Een goed woningvoorraadbeleid en een juiste woonruimteverdeling voor de diverse doelgroepen.

Wat hebben we bereikt:

Ruimtelijke ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap

  • We blijven werken aan moderne en flexibele regelgeving, die onze inwoners ruimte biedt om hun woonwensen maximaal te realiseren en ondernemers de gelegenheid geeft te ondernemen. Wij bieden ruimte aan ondernemerschap. Waar dit niet past binnen de huidige regelgeving gaan wij de dialoog met initiatiefnemers aan om maatwerk te leveren. Ook in 2015 zijn weer diverse postzegelplannen door de raad vastgesteld en zijn omgevingsvergunningen verleend waarmee afgeweken is van het geldend planologisch regime.
  • Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 2013 is op 15 juli 2015 gedeeltelijk vernietigd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling). Voor een beperkte herziening is een herziening opgesteld en in procedure gebracht. Deze herziening wordt in april 2016 ter vaststelling aan de raad aangeboden. Ook heeft de Afdeling een streep gezet door het buiten het plan laten van de veehouderijlocaties. De raad dient binnen 2 jaar een planherziening vast te stellen. We willen in overleg met de sector en kritisch kijkend naar de jurisprudentie tot planinvulling komen.
  • Voor het landbouwontwikkelingsgebied is in 2015 voor een concreet initiatief een bestemmingsplan vastgesteld. De evaluatie van het beleidskader vindt op een nog nader te bepalen moment plaats.
  • De ontwikkeling van Maaspark Well is van groot belang voor onze gemeente. Het plan levert een forse bijdrage aan de waterveiligheid voor onze inwoners, maar dient ook een vliegwiel te zijn voor een belangrijke economische ontwikkeling op het gebied van recreatie en toerisme. De lange doorlooptijd van het project betekent dat we voor lange tijd koersvast moeten handelen.
    Minder in het belang van de waterveiligheid, echter wel een belangrijke gebiedsontwikkeling is de uitvoering van het project Heukelomse Beekdal. Hier gaat natuurontwikkeling gepaard met recreatieve inrichtingselementen.
  • Basis van ons planologisch denken is het creëren van een excellente en aantrekkelijke regio, zoals verwoord in de Regiovisie Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. In 2015 zijn de ovonde Mosaïque en de verbetering van de ontsluiting van het bezoekerscentrum opgeleverd. Verder zijn de pleisterplaatsen Aijen en Wellerlooi in uitvoering genomen. We hebben daarnaast het handhavinginstrument ingezet om een vervallen pand in Bergen gesloopt te krijgen.
  • De samenwerking tussen de gemeenten in de oost-west-as is hechter geworden. Er is gewerkt aan een concept project voor Interreg op basis van het in februari 2015 gepresenteerde rapport "Van achterland naar kloppend hart".

Wonen   

  • Als gemeente willen we een aantrekkelijke woonomgeving bieden voor onze inwoners. We staan voor een gevarieerd woningaanbod, waarbij het ook in de toekomst in alle kernen mogelijk moet zijn om woningen te bouwen voor de autonome ontwikkeling. De opstelling van de regionale structuurvisie Wonen Noord-Limburg (regiovisie Wonen) leert ons echter wel dat we daarbij de ogen niet mogen sluiten voor de feitelijke trends van ontgroening, vergrijzing en krimp. De kwantitatieve, maar zeker ook de kwalitatieve opgave, dienen we meer dan ooit in ogenschouw te nemen bij onze planning. Medio december 2015 is de ontwerpversie van de regiovisie Wonen in het kader van de inspraakprocedure ter inzage gelegd. Inmiddels is de regiovisie Wonen met een oordeel over de ontvangen inspraakreacties ter vaststelling aan de raad aangeboden. De focus zal de komende jaren sterk komen te liggen op het stimuleren van het levensloopbestendig maken en verduurzamen van bestaande woningen en maatregelen om leegstand te voorkomen. Krimp wordt in toenemende mate een item ook in onze regio. Bij de in de toekomst te beoordelen plannen zullen we ook rekening moeten houden met de temporisering en de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad, waarbij sloop ook tot de mogelijkheden behoort. Zo heeft woningcorporatie Destion ook in 2015 woningen gesloopt en daar een geringer aantal woningen voor teruggebouwd.

Wat hebben we er voor gedaan:

  • Door maatwerk te leveren in de vorm van de vaststelling van postzegelbestemmingsplannen en de verlening van omgevingsvergunningen in afwijking van het geldend planologisch regime hebben we ook in 2015 ingespeeld op de ontwikkelingsbehoefte van ondernemers.
  • In 2015 hebben we de Jachthaven Valckx ontwikkelingsruimte gegeven en in ruil daarvoor de gronden van het dagstrand Seurenheide vrij van pacht teruggekregen. Hiermee hebben we ruimte gekregen voor de volgende ontwikkelingsfase van Maaspark Well.

Daarnaast hebben we moeten starten met het onteigeningsproces ten behoeve van de aanleg van de vergrote voorhaven in Maaspark Well.

  • In 2015 is een start gemaakt met de herinrichting van het Heukelomse beekgebied. In 2016 wordt door de gemeente de recreatieve inrichting gedaan.
  • In 2015 is een bestemmingsplan vastgesteld voor een verplaatsing van een intensief veehouderijbedrijf naar het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG).
  • We zijn begonnen met het herijken van de visie Tuindorp.
  • Medio december 2015 is de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2013 in ontwerp ter visie gelegd. De ingekomen zienswijzen en het bestemmingsplan zijn voor de raadsvergadering van 19 april 2016 ter beoordeling aangeboden.
  • Basis van ons planologisch denken is het creëren van een excellente en aantrekkelijke regio, zoals verwoord in de Regiovisie Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. In 2015 hebben we de samenwerking met de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar verder opgepakt om tot een 2e uitvoeringsfase van de Regiovisie te komen. Vanaf 2016 wordt hier, o.a. met de inzet van 2 provinciale medewerkers, stevig op ingezet.
    Zoals in de begroting ook aangekondigd, is de samenwerking in BGM-verband verbreed naar een grensoverschrijdende samenwerking in de oost-west-as. In februari 2015 is aan 10 gemeenteraden het rapport “Van achterland naar kloppend hart” gepresenteerd. Op basis van dit rapport is in 2015 verder gewerkt aan een concreet projectvoorstel Interreg volgens een viertal agendalijnen. Dit wordt in 2016 definitief vorm gegeven en ingediend bij de Euregio en de provincies Limburg en Noord-Brabant. Ook voor deze samenwerking mogen we rekenen op de genoemde 2 medewerkers van de provincie Limburg.
  • Samen met de andere gemeenten in Noord-Limburg en de provincie is in 2015 verder gewerkt aan de POL-uitwerkingen.
  • Samen met regiogemeenten en provincie is de Regionale structuurvisie Wonen Noord-Limburg opgesteld en voor 19 april 2016 voor besluitvorming aan de raad voorgelegd. In samenhang hiermee bezinnen we ons op de kwantitatieve en kwalitatieve opgave, met aandacht voor diverse doelgroepen en de aspecten zorg en duurzaamheid. We stellen hiervoor in 2016 een gemeentelijke woonvisie op.